TARİHTE BİR YOLCULUĞA NE DERSİNİZ?
Sivas’a geldiyseniz, gezinize Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin bir arada bulunduğu, buram buram tarih kokan Tarihî Kent Meydanı’ndan başlayabilirsiniz.
Tarihi Medreseler
Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip Çifte Minareli Medresesi, mimari özellikleri ve süslemeleriyle Anadolu Selçuklu sanatının en uyumlu ve bütünlük arz eden mimari yapılarından biriolan Buruciye Medresesi, Anadolu’da dönemin en büyük tıp merkezi olarak kabul edilen Şifaiye Medresesi (Sivas Darüşşifası), 1580 yılında yaptırılan Kale Camisi, Kent Meydanı’nı aydınlatan tarihî bir eser olarak göze çarpan Jandarma Binası ve 1884 yılında yaptırılan ve hâlen Valilik Binası olarak kullanılan Hükümet Konağı Sivas Kent Meydanı’nda yer alıyor.
Atatürk ve Kongre Müzesi
Kent Meydanı’nda bulunan yapılardan birine ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 108 gün "Millî Mücadele Karargâhı" olarak kullanılan Atatürk ve Kongre Müzesi de yine Sivas Kent Meydanı’nda bulunan yapılar arasında. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına üç buçuk ay süre ile resmî karargâh olarak tahsis edilen bina; Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapmış, Cumhuriyet yönetiminin temellerinin burada atılmış olması ile tarihî bir hüviyet kazanmıştır.
Sivas’a geldiyseniz, Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olan Sivas Arkeoloji Müzesi’ni,Şehir Müzesi’ni, Sanayi Mektebi Müzesi’ni, gezmenizi de tavsiye ederiz.
Tarihî Camiler, Hanlar ve Hamamlar
Sivas’ın kent kimliğini oluşturan Selçuklu sanatının en seçkin anıtlarından biri olup Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi’nde de adı geçen Gök Medrese Vakıf Müzesi ile Kale Parkı, İslam âlemindeki üç Şems’ten biri kabul edilen Şemseddin Sivasî Hazretleri'nin türbesinin de bulunduğu Meydan Camii’yi, Osmanlı döneminin önemli manevi şahsiyetlerinden biri olan İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri’ninhaziresinin de bulunduğu Ulu Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
Ardından, 1576 yılında yapılan ve şu an özel tesis statüsünde konaklama hizmeti veren Behram Paşa Hanı’nı, 16. yy’da inşa edilen ve günümüzde kuru gıda satan esnafların bulunduğu bir han olan Subaşı Hanı’nı, “İhramcızade Kültür ve Sanat Evi” olarak kullanılan Çorapçı Hanı’nı, 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olan Taşhan’ı, 1908 yılında yapılan ve 20.yy Osmanlı mimari özelliği taşıyan Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi’ni gezebilir ve burada bulunan Nihayet’ül Beyan fi Tefsiri’l-Kuran adlı el yazma eseriyle birlikte çok sayıda el yazma ve nadide matbu eserleri görebilirsiniz.
Sivas, Osmanlı dönemine ait klasik hamam kültürünün de yaşatıldığı bir şehir. Kadın ve erkekler için ayrı bölümleri olan Kurşunlu Hamam, kadınlar için Hamamcıoğlu Hamamı, erkekler için Meydan Hamamı ve Mehmet Ali Hamamı, Sivas’ın tarihî hamamları arasındadır.
Tarihî Konaklar ve Köprüler
Sivil mimariye ilginiz varsa; 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün orta öğrenim gördüğü dönemde yaşadığı konak olan İnönü Konağı ile Müze Sokak ve Höllüklük Caddesi’ndeki diğer konakları, 19. yy. da inşa edilen ve günümüzde Mevlevihane olarak kullanılan ve Sema gösterilerinin de sergilendiği Susamışlar Konağı’nı, Yöresel lezzetlerin sunulduğu restoran olarak hizmet veren Osman Ağa Konağı ileSivas evi olarak kullanılan Abdi Ağa Konağı’nı gezebilir, Yeşil Konak olarak bilinen Ahmet Hüdai Müze Evi’nde bir yorgunluk kahvesi eşliğinde dinlenebilirsiniz.
Selçuklu döneminden kalma tarihî köprüler ise Sivas’ın simgeleri arasındadır. Kızılırmak üzerindeki Kesik Köprü, Eğri Köprü ve Boğaz Köprüsü’nü gezmenizi tavsiye ederiz.
Yine Sivas-Ankara yolu (8. km) üzerinde bulunan Osmanlı Devleti döneminde ordumuza savaş atları yetiştiren haralar, yeniden restore edilerek çok fonksiyonlu ve işlevsel hâle getirilmiştir. Hamidiye Millet Parkı’nda; Savaş Atları Müzesi, El Sanatları Müzesi, Tarım Aletleri Müzesi’ni ziyaret edebilir, Abdülhamid Han Evi, MiniaSivas, organik bahçeler, atlı spor ve müsabaka alanları, Engelli Yaşam Merkezi, Çocuk Oyun Alanı, Macera Parkı ve Kamp Alanı, Kitap Kafe, Kır Kahvesi’ni gezip Yöresel Lezzetler Konağı’nda Sivas mutfağından lezzetler tadabilirsiniz.
Âşıklar Şehri Sivas
Sivas, ülkemizin âşıklık geleneğinin en büyük ustalarını da bağrında taşıyor. Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde bulunan, halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu'nun kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve onunla ilgili yayınlanan eserler ve ozanın bal mumundan yapılmış heykelinin sergilendiği evi olan Âşık Veysel Müzesi’ni gezmenizi tavsiye ederiz. Kangal ilçesi Deliktaş köyünde Âşık Ruhsati Anı Evi, Yıldızeli ilçesi Banaz köyünde Pir Sultan Abdal’ın türbesini de ziyaret etmeden, sazına sözüne kulak vermeden geçip gitmek olmaz.
Dünya Kültür Mirası Divriği Ulu Camii
Sivas’a geldiyseniz Divriği ilçesine de mutlaka uğramalısınız. Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin dengeli ve uyumlu tasarımıyla önem kazanan; dünyada görülmeye değer eserler listesinin başında yer alan, 1985 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan, İslam mimarisinin başyapıtı, aynı zamanda T.C. Cumhurbaşkanlığı makamının koruması altında olan “Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın yanı sıra tüm ihtişamıyla Mengücek (Divriği) Kalesi, Çaltı Nehri kenarındakiDivriği Cam Seyir Terası, yöresel köy mimarisi özellikleri taşıyan 800 yıllık Divriği Tuğut (Çiğdemli) köyü ve Hüma Hatun Sokağı da Divriği’de görülmesi gereken başyapıtlar arasında.”
Tarihin derinliklerine yolculuk için Hititlerin önemli yerleşim yerlerinden olan Yıldızeli –Kayalıpınar (Samuha Hitit Kenti) ve 4 bin yıllık tarihiyle dünyadaki ilk yazılı anlaşmanın yapıldığı yer olan Altınyayla Sarissa Hitit Kenti’ni de gezmenizi tavsiye ederiz.