Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ULAŞ

COĞRAFİ KONUM
Ulaş, Sivas İlinin güneydoğusunda yer alır. Güneyde Kangal, doğuda Zara, batıda Altınyayla ile komşudur.Yüzölçümünü 1169 km2 olup, tipik kara iklimi hüküm sürer. Kışları uzun ve sert, yazları ise genellikle kurak ve sıcaktır.İlçenin Merkez nüfusu 3.990 köylerinin nüfusu 11.582 olup, toplam nüfusu dir. Bitki örtüsü yönünden çıplak bir arazi yapısına sahiptir. Güneyden batıya doğru uzanan Tecer Dağı üzerinde yer yer meşeliklere rastlanmaktadır.

TARİHÇE
İlçenin yerleşim tarihi oldukça eskidir. Kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte Roma Devri ve Orta Çağ uygarlığından kalan kalıntılara rastlanmaktadır. İlk iskanın Selçuklular Dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Bu döneme ait han kalıntıları ilçenin önemli bir güzergâhta olduğunu göstermektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Osmanlılara bağlanan bölge, tarihi Bağdat Yolu üzerinde yer almıştır. Ancak bu yoldaki ticaretten yararlanamamış, sadece konaklama noktası olmuştur. Geniş bir vadi içerisinde bulunan ilçe, Selçukluların sefer dönüşünde burada konaklama-ları esnasında “Artık hedefimize ulaştık” deyimi ile Ulaş ismini almıştır.
Ulaş’a 9.05.1990 tarihinde ilçe statüsü verilmiştir.

KÜLTÜR VE TURİZM

İlçeye bağlı Acıyurt köyünde bulunan cami mimarisi ve kalem işi süslemelerinde gösterdiği özellik nedeniyle taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Acıyurt Köyü Konak Mezrasında bulunan Mihrali Bey Konağı 19. yy. sivil mimarilerin örneklerinden Anadolu’da ender görülen ahşap tavan işçiliği ve ahşap boyamasına sahiptir. Bunun yanısıra Yenikarahisar Beldesi, Kızıltepe Höyüğü, Boğazdere Köyü Höyüğü 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir. İlçeye bağlı Gümüşpınar Köyü’nde Şeyh Mehmet Dede Türbesi, Ovacık Köyü’ndeki Göllü Yaylası ve Tecer Köyü’nde bulunan Beşgözler Yaylası, Irmak boyları doğa güzellikleri ve piknik alanı olarak değerlendirilebilecek önemli yerlerdir.