Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İMRANLI

COĞRAFİ KONUMU
İlçenin yüzölçümü 1229 km2’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği olup, Sivas İl merkezine uzaklığı 106 km’dir. İlçenin Merkez Nüfusu 7.316, Köylerin nüfusu 6.567 olup toplam nüfus 13.883 dür.Doğusu Refahiye, batısı Zara, kuzeyi Suşehri, güneyi İliç ve Divriği ilçeleri ile çevrilidir. Yazları kuru ve sıcak, kışları ise çok sert ve yağışlı geçen bir kara iklimine sahiptir. Kışları çok uzun olup, yazları ise çok kısadır. Arazi genellikle bozkır ve tepelerden oluşmaktadır. Tarıma elverişli alanı olup, toplam orman alanı ise 6.563 hektardır. Eskiden İlçenin büyük bölümü ormanlarla kaplı iken korunması ve bakımı yapılamadığından bu gün orman sahaları yok denecek kadar azalmıştır. İklim şartlarının ağır olması ve rakımın yüksekliği sebebiyle kavak ve söğütten ve bazı meyve türlerinden başka ağaç çok zor yetişmektedir. İlçe konum itibariyle Kızılırmak Nehri civarında yer almıştır. Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, ilçe sınırları içinde Kızıldağ eteklerinden doğmaktadır. Toprak verimsiz olup, en fazla arpa, buğday ve yem bitkileri ekimi yapılmaktadır.

TARİHÇE
İlçe 1877 Osmanlı-Rus Harbinde doğu İllerimizin Rus ve Ermeni çeteciler tarafından işgali ile Kars İlinin Sarıkamış İlçesi Bardız bucağı, Zakim köyü ve Horasan İlçesi, Hasan Kale Sanamer Köyü ve diğer yakın köylerden başladıkları göç neticesi bugünkü ilçe merkezine yerleşmeleri ile meydana gelmiş, daha batıya devam edip başka yerleşim yeri tespit edenlerde vardır. Bu göç 93 muhaciri olarak adlandırılmıştır.İlçeye Padişah II. Abdulhamit zamanında gelinerek yerleşilmiştir. O zaman ismi Hamitabat geçmektedir. 1911 Yıllarında Zara İlçesine bağlı Bucak haline getirilen İmranlı, daha sonra Ümraniye olarak isim değiştirmiş, 1948 Yılında Zara İlçesinden ayrılarak İmranlı ismi ile ilçe olmuştur.

KÜLTÜR VE TURİZM
İlçe tabii yönden güzelliği, suyu ve havası ile bir dinlenme yeri niteliğindedir.Kızılırmak Nehri kenarları ve Koyunkaya mevkiinde bulunan ormanlık saha yaz aylarında halkın gittiği iki mesire yeri olarak sayılabilir.Koçgedeği köyünde cogibaba türbesi vardır.