Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

SİVAS'I NEDEN ZİYARET ETMELİYİZ?

Sivas; Kızılırmak, Yeşilırmak ve Fırat Nehri'nin oluşturduğu üç vadi arasında yer alır.  İlk yerleşimin M.Ö. 7000-5000 yıllarına kadar uzandığı kent, birçok tarih sahnesine tanıklık etmiştir. Ayrıca 28.488km²’lik alanıyla toprak genişliği bakımından Türkiye’nin ikinci büyük ilidir.

Üç medeniyetin (Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi) eserlerinin bir arada bulunduğu Tarihi Kent Meydanında Çifte Minareli Medresesi, Buruciye MedresesiŞifaiye Medresesi, Kale Camii, Jandarma Binası, Hükümet Konağı ve 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında 108 gün "Milli Mücadele Karargâhı" olarak kullanılanAtatürk ve Kongre Müzesi bir aradadır.

 UNESCO Dünya Mirasında yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, konakları, dünyaca ünlü Kangal Köpeği, Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip, Selçuklu sanatının en uyumlu ve bütünlük arz eden mimari yapılarından biri olan Gök Medresesi, Anadolu’nun en eski camilerinden Sivas Ulu Camiisi ile görülmeye değer bir ilimizdir.

Yine;

            Arkeoloji Müzesi, Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi durumundadır.
            
Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Türkiye’nin parlayan yıldızı, dünya standartlarında kayak yapabileceğiniz ve istediğiniz kadar konaklayabileceğiniz bir merkezdir.
           
Sanayi Mektebi Müzesi; sergi alanları, müze satış mağazası, kafe, yarı açık ceza evi odası, sanayi mektebi odası, minyatür halı, kilim, bıçak, kemik tarak, ağızlık ile geleneksel müzik aletleri, gümüş, bakır gibi el sanatlarına yönelik birçok uygulama atölyeleriyle hizmet vermektedir.

           Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel meslekler ve Sivas El Sanatlarının icra edildiği, tamamen el işçiliğiyle mesleğini ve sanatını icra eden ustaların birarada bulunduğu Zanaatkârlar Çarşısı ve Müzesi de önemli bir uğrak yeridir.

          Sivas’ın yeni cazibe merkezi olan Hamidiye Kültür Bahçesi tarihten kültüre, eğitimden spora, turizmden sosyal yaşama dair birçok aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Bahçede, Savaş Atları Müzesini ve Abdülhamid Han Evi’ni gezebilir, atlara binebilir, kitap alıp okuyabilir, farklı oyunlar oynayabilir, kahve içip dinlenebilir, yemek yiyebilir, atlı cirit müsabakalarını izleyebilir, alışveriş yapabilir, Geleneksel Türk Okçuluğu ve macera parkı ile MiniaSivas’ı deneyimleyebilir, yöresel ürünlerden satın alabilir ve butik otelinde konaklayabilirsiniz.

           Ayrıca Çaltı Nehri kenarındakiDivriği Cam Seyir Terası ziyaretçilerine hem adrenalin tutkusunu yaşatmakta, hem de Divriği’yi ve Çaltı Vadisi’ni kuş bakışı izleme imkânı sunmaktadır.

           Yine yöresel köy mimarisi özellikleri taşıyan ve farklı mimariye sahip 800 yıllık Divriği Tuğut (Çiğdemli) köyü de görülmeye değer yerlerdendir.

              Yine geleneksel kültürü yansıtan, ahşap modellerin üzerine yöresel kıyafetlerin giydirildiği Yenihan Bebekleri de coğrafi işaret almış ürünlerdendir.

            Sıcak Çermik, romatizma, sinir sistemi, solunum yolu, metabolizma bozuklukları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde etkindir.       

            Soğuk Çermik, sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde etkindir.Kaplıca suyu içildiğinde mide, bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kangal Balıklı Kaplıca, sedef hastalığının yeryüzündeki tek doğal tedavi merkezidir.

            Kangal Köpeği,sadakati, sıcaklığı ve heybeti ile bilinen, dünyada emsali görülmemiş bu türü doğal ortamlarında görebilirsiniz.

            Hafik Gölü,Tödürge Gölü, Gürün Gökpınar ve Şuğul Vadisi, Koyulhisar Eğriçimen temiz havada çayınızı yudumlayıp ruhunuzu dinlendirebileceğiniz önemli mesire alanlarındandır.

         Tescil edilen Sivas Köftesi, doğallığı, pişirme tekniği ve lezzetiyle yöre mutfağının tanınmış bir ürünüdür. Bunun dışında yine yöreye özgü Sebzeli Sivas Kebabı, fırında kelle, turşu mıhlaması, fırın katmeri ve çöreği, madımak aşı, peskütan çorbası, hurma(kalburabastı) tatlısı, hıngel ve daha birçok lezzet Sivas’a gelindiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerdir.

Sivas halısı, çubukçuluk (ağızlık ve kalem yapımı), gümüş işçiliği, bıçak yapımı ve kemik tarak gibi birçok Sivas’a özgü el sanatları da hala şehrimizde var olmaya devam etmektedir.

Yine Sivas köklü hamam kültürüyle Anadolu’nun en kadim kentlerinden biridir.

            Bu değerlerin tadına varmak isteyen konuklarımızı Sivas’a bekliyoruz.