Sivas Kazan Simidi
Çarşıda simitçiler tarafından yapılır. Un, tuz ve yaş maya ile yoğrulan hamur mayalandıktan sonra yapılan simitler, içinde pekmezli su bulunan kaynayan kazana atılır. Simit hamurları kaynayan suyun yüzüne çıkınca alınır, susam ekilerek fırında pişirilir. Kazan simidi taş fırında ve gürgen odununda pişirilmelidir.
Pekmezli su: 5 kg. suya, 1 kg dut pekmezi katılarak hazırlanır
Çörek
Eritilmiş yağ ve süt karışımına, maya, tuz ve un konularak çok katı olmayan bir hamur yoğrulur. Mayalanınca orta boy elma büyüklüğünde yumak alınır, 1,5 cm kalınlığında açılır ve üzerine tırnakla şekil verilir, yumurta sarısı sürülerek fırında pişirilir.
Cevizli çörek: Aynı hamura bir su bardağı ceviz içi katılarak yapılır.
Malzemeler
2 Su Bardağı Süt
250 g Tereyağı
10 gr Maya
Tuz
Aldığı Kadar Un
1 Yumurta Sarısı
Sivas Fırın Katmeri
Un, su ve tuz ile yoğrulan hamurdan yumruk büyüklüğünde yumak alınır. Üzeri nemli bez örtülerek 5 dakika dinlendirilir. İnce bir yufka halinde açılır ve yüzeyi tamamen eritilmiş yağ ile yağlanır. Yağlanan yufka hamur tahtası üzerinde birbiri üzerine gelecek şekilde toplanıp sonra kendi etrafında döndürülerek yumak haline getirilir ve 15 dakika bekletilir. Oklava ya da merdane ile 1cm kalınlığında açılır ve tepsiye konur. Yüzüne yumurta sarısı sürüldükten sonra ince bir tahta spatül ile enine boyuna çizilerek baklava dilimi şekli verilir. Fırında pişirilir.
Malzemeler
2 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Tereyağı (Yarısı zeytinyağı olabilir)
Un
Tuz
1 Yumurta Sarısı
Pezik/Dal Turşusu
Sonbaharda, pancar dallarından
yapılan yöresel bir turşudur. Pancarın dalları ince ince ayrılır (sıpırtılır)
ve sıcak suda haşlanır. Turşu kabına konur, sirke, sarımsak, pul biber, tuzlu
su konularak turşu vurulur (kurulur).
Malzemeler
1 kg pancar (pazı) sapı
1 baş sarımsak
1 fincan sirke
2 yemek kaşığı pulbiber
2 yemek kaşığı tuz
1 litre su
Sivas Sucuğu ve Pastırması