Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

YÖRESEL GIDALAR

Sivas Kazan Simidi

Çarşıda simitçiler tarafından yapılır. Un, tuz ve yaş maya ile yoğrulan hamur mayalandıktan sonra yapılan simitler, içinde pekmezli su bulunan kaynayan kazana atılır. Simit hamurları kaynayan suyun yüzüne çıkınca alınır, susam ekilerek fırında pişirilir. Kazan simidi taş fırında ve gürgen odununda pişirilmelidir.

Pekmezli su: 5 kg. suya, 1 kg dut pekmezi katılarak hazırlanır


Çörek

Eritilmiş yağ ve süt karışımına, maya, tuz ve un konularak çok katı olmayan bir hamur yoğrulur. Mayalanınca orta boy elma büyüklüğünde yumak alınır, 1,5 cm kalınlığında açılır ve üzerine tırnakla şekil verilir, yumurta sarısı sürülerek fırında pişirilir.

Cevizli çörek:  Aynı hamura bir su bardağı ceviz içi katılarak yapılır.

 

Malzemeler

2 Su Bardağı Süt

250 g Tereyağı

10 gr Maya

Tuz

Aldığı Kadar Un

1 Yumurta Sarısı



Sivas Fırın Katmeri

Un, su ve tuz ile yoğrulan hamurdan yumruk büyüklüğünde yumak alınır. Üzeri nemli bez örtülerek 5 dakika dinlendirilir. İnce bir yufka halinde açılır ve yüzeyi tamamen eritilmiş yağ ile yağlanır. Yağlanan yufka hamur tahtası üzerinde birbiri üzerine gelecek şekilde toplanıp sonra kendi etrafında döndürülerek yumak haline getirilir ve 15 dakika bekletilir. Oklava ya da merdane ile 1cm kalınlığında açılır ve tepsiye konur. Yüzüne yumurta sarısı sürüldükten sonra ince bir tahta spatül ile enine boyuna çizilerek baklava dilimi şekli verilir. Fırında pişirilir.

Malzemeler

2 Su Bardağı Su

1 Su Bardağı Tereyağı (Yarısı zeytinyağı olabilir)

Un

Tuz

1 Yumurta Sarısı



Pezik/Dal Turşusu

Sonbaharda, pancar dallarından yapılan yöresel bir turşudur. Pancarın dalları ince ince ayrılır (sıpırtılır) ve sıcak suda haşlanır. Turşu kabına konur, sirke, sarımsak, pul biber, tuzlu su konularak turşu vurulur (kurulur).

Malzemeler

1 kg pancar (pazı) sapı

1 baş sarımsak

1 fincan sirke

2 yemek kaşığı pulbiber

2 yemek kaşığı tuz

1 litre su





Sivas Sucuğu ve Pastırması

SUCUK-PASTIRMA.jpg