Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

HAMUR İŞİ VE BÖREKLER

Hıngel

Su, yumurta ve tuzu katılarak biraz katıca hamur yoğrulur. Yapılan yumaklardan 1 mm kalınlığında yufka açılır.  2 cm boyunda kareler şeklinde kesilen yufkanın ortasına iç konularak kenarlarından bastırılarak üçgen şeklinde kapatılır. Kaynar suda, tuz ilavesiyle haşlanır, süzüldükten sonra sarımsaklı yoğurt katılır ve üzerine kızdırılmış tereyağı ekilerek sofraya getirilir. Patatesli hıngel yoğurtsuz da hazırlanabilir.  Kıymalı iç ile yapılmışsa mutlaka yoğurt katılır.

Malzemeler

 2 Yumurta

1 Su Bardağı Su

Tuz

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

2 Su Bardağı Yoğurt

2 Diş Sarımsak

İç:

3 Orta Boy Patates (Haşlanmış, ezilmiş)

1 Orta Boy Soğan (İnce doğranmış)

Tuz, Kırmızıbiber, Karabiber

Not: Patates yerine; kıyma, tuz, kırmızıbiber, doğranmış soğan ve maydanoz karışımıyla yapılan iç kullanılarak yapılanına Yapma Sübürâsı denir.Yapma Sübürâsıarzuya göre biraz suluca da süzülebilir. Aynı şekilde, sarımsaklı yoğurt katılıp, tereyağı ekilerek sofraya getirilir. 



Kavurma Eriştesi

Kaynamakta olan suya önce pirinç konulur,  5 dakika kadar pişirildikten sonra kavurma erişteleri ilave edilir, pişirme tamamlanınca üzerine bir bardak soğuk su eklenerek kevgirden süzülür. Tenceresine alınır ve üzerine kızdırılmış tereyağı ekilir. (Kavurma eriştesi tuzlu olduğu için ayrıca tuz gerekmeyebilir.)

Kavurma Eriştesinin Yapılışı: Sivas’ta yufkacılarda satılmakta olan bu özgün ürün şöyle hazırlanır:

Tuzu konularak, su ile katı bir hamur yoğrulur. Yumaklar açılır ve sacın üzerinde hafif pişirildikten sonra erişte boyunda kesilir. Örtülere yayılarak kurutulduktan sonra, fırında kavrulur.

 

Malzemeler

1 Çay Bardağı Pirinç

1 Su Bardağı Kavurma Eriştesi

2 Yemek Kaşığı Tereyağı 




Yumurta Eriştesi

Kaynamakta olan suya pirinç konulur,  5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra yumurta erişteleri ilave edilir, pişirme tamamlanınca üzerine bir bardak soğuk su eklenerek kevgirden süzülür. Tencereye alınır ve üzerine kızdırılmış tereyağı ekilir. Yumurta eriştesi de tuzlu olduğu için ayrıca tuz gerekmeyebilir.

Yumurta Eriştesinin Yapılışı: Sivas’ta yufkacılarda satılmakta olan bu özgün ürün şöyle hazırlanır:

Tuzu konularak, iki ölçü yumurta ve bir ölçü suyu konularak katı bir hamur yoğrulur. Yumaklar açılır ve sacın üzerinde hafif pişirildikten sonra erişte boyunda kesilir. (Yufkalar pişirilmeden güneşe konularak hafif kurutulup kesilirse “gün eriştesi” denir.) Örtülere yayılarak kurutulur, kabına konularak muhafaza edilir.

 

Malzemeler

1 Çay Bardağı Pirinç

1 Su Bardağı Yumurta Eriştesi

2 Yemek Kaşığı Tereyağı



Mantı  (Suböreği)

Yumurta, su ve tuzu konularak hafif katılıkta bir hamur yoğrulur. Yumurtalı hamur olduğu için yarım saat kadar dinlendirilir ve on iki yumak alınır. Altı görününceye kadar, ince açılan yufkalar, hafif tuz atılan suda haşlanır. Yufkalar, ortadan ikiye ya da dörde kesilerek, suda yapışmadan kolayca haşlanabilir. Haşlanan yufkalar kevgir kaşıkla soğuk su bulunan bir kaba atılır, buradan süzgeç üzerine alınarak kurulanır, yağlanmış tepsiye biraz buruşturularak döşenir. Döşeme sırasında yufkaların arasına eritilmiş tereyağı-zeytinyağı karışımı ekilir. Ortasına gelince, peynir ve doğranmış maydanozla hazırlanmış iç konduktan sonra kalan yufkalar da aynı işlemlerle tepsi tamamlanır ve fırında kızartılır.

Malzemeler

Orta büyüklükte  - 45 cm- çaplı bir tepsi için.

4 Yumurta

½ Çay Bardağı Su

1 Tatlı Kaşığı Tuz

200 g. Beyaz Peynir

½ Demet Maydanoz

5 Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Çay Bardağı Zeytinyağı




Sac Katmeri

İnce elek unu ile yapılan bu katmer Sivas’a özgüdür. Yoğrulan hamur ile yufkaya yakın büyüklükte hamur açılır. Önceden eritilmiş tereyağı veya çiğ denilen süt ürünü ile yağlanır. Bohça şeklinde kapatılan hamur yağının donması için biraz bekletilir ve sonra tekrar biraz açılıp sac üzerinde pişirilir. Pişirme esnasında yağlanıp yağlı yüzü biraz daha kızartılırsa tel tel olur ve makbul olanı da bu şekilde hazırlanmasıdır. 

Malzemeler

3 su bardağı su veya süt

1 tatlı kaşığı Tuz

Aldığı kadar un

200 gram tereyağı veya çiğ 




Alt Üst Böreği/Köylü Böreği

Malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğurulur. Dört beze haline getirilir ve dinlendirilir. Her beze olabildiğince ince açılıp eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Bohça şeklinde veya rulo şeklinde sarılarak tekrar yağlı bir beze haline getirilir. İki beze üst üste konulup tepsi büyüklüğünde tekrar açılır. Üzerine peynirli, kıymalı veya patatesli iç harç yayılıp diğer iki beze ile kapatılır. Köz üzerinde altı pişirilen börek ters çevrilip diğer yüzü de köz üzerinde kızartılır. İsmini de bu işlemden almıştır.

Malzemeler:

3 su bardağı su veya süt

1 tatlı kaşığı Tuz

Aldığı kadar un