Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ÇORBALAR

Düğülcek Çorbası

Düğülcek; Sivas’ta ince bulgurdan elde edilen, eleğin altına geçen daha ince taneli bulgura verilen addır. Tencereye; yağ, ev kıyması ve kemikli kıyma,  salça konularak karıştırılır. Suyu ilave edilir, kaynayınca düğülcek, tuz ve kırmızıbiber ilave edilerek pişirilir.

 

Malzemeler

1 Çay Bardağı Düğülcek

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

2 Yemek Kaşığı Ev Kıyması ve 3-4 Kemikli Kıyma

1 Yemek Kaşığı Salça

Tuz ve Kırmızıbiber

Yeterince Su




Katıklı Çorba (Soğuk Yaz Çorbası)

Akşamdan nohutlar ıslatılır, ayrıca bir tencereye yarma (dövme/aşurelik buğday) ve su konularak bir taşım kaynatılır ve sabahleyin ıslatılmış nohutlarla birlikte pişirilir. Soğuyan bu karışıma, biraz tuz ve su ilave edilmiş yoğurt katılır ve çorbanın üstüne kuru veya taze nane yaprakları serpilir.

 

Malzemeler

1 Su Bardağı Yarma

½  Su Bardağı Nohut

3 lt Su

3 Su Bardağı Süzme Yoğurt

Veya 4 Su Bardağı Katık (Ayran)

Yeterince Tuz

1 Yemek Kaşığı Taze veya Kuru Nane



Kavurma Herlesi

Tencerede eritilen yağın üzerine un konularak pembeleşene kadar kavrulur. Kavrulan unun yarısı bir tabağa alınır. Tencerede kalanın üzerine beş su bardağı soğuk su konularak karıştırılır ve çok koyu olmayacak şekilde pişirilir. Tuzu konulduktan sonra üzerine kavrulan un serpilir ve karabiber ekilir.

 

Malzemeler

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

6 Yemek Kaşığı Un

Yeterince tuz ve Su

1 Çay kaşığı Toz Karabiber


3-Kavurma Herlesi.jpg




Kesme Çorbası (Bacaklı Çorba)

Tuzu konularak sertçe bir hamur yoğrulur, yumak alınıp açıldıktan sonra 3-4 cm. boyunda ve 2 mm genişliğinde (erişte gibi) ince şeritler halinde kesilir. (Bu hamurlar, önceden yapılarak kurutulur ve gerektiğinde de kullanılabilir.) Yeşil mercimek su ile ıslatılır ve sonra pişirilir. (Pişerken varsa kemikli kıyma -et- ya da et suyu konur.) Pişirilen mercimeklerin tenceresine hamurlar katıldıktan sonra bunlar da pişince, yüzüne soharıç (Yağ-soğan-nane) karışım ekilir. Bu karışım, ayrı bir tavada ısıtılan yağın içinde küçük doğranmış bir baş soğan pembeleştirildikten sonra bir yemek kaşığı kuru nane ilavesiyle hazırlanır.

 

Malzeme

½ Su Bardağı Mercimek

1 Su Bardağı Erişte Tarzında Kesilmiş Hamur

Yeterince Tuz ve Su

4-5 Kemikli Kıyma (Pişmiş Kuşbaşı Et veya et suyu da olabilir)

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Tatlı Kaşığı Nane

 

Not: Çorbanın diğer adları: Hamur Çorbası, Bacaklı Çorba.

Bu çorbanın kare kesilmiş hamurla yapılanına Tutmaç ve Lâkişe adları da verilir.


Pancar Çorbası

Akşamdan,  yarma su konularak bir taşım kaynatılır ve sabahleyin iyice pişirilir. Yıkanmış ve ince kıyılmış pancarlar kaynayan yarmaya katılır, tuzu atılır ve bir taşım kaynatılır. Üzerine bir yemek kaşığı un ile özelenmiş (bulamaç haline getirilmiş) yoğurt katılarak kaynayana kadar karıştırılır. Tuzu, suyu ayarlanır. (Pancar yerine, aynı şekilde doğranarak ıspanak, maydanoz, hatta asma yaprağı bile kullanılabilir. Yarma yerine pirinç de konabilir.) Yüzüne çorbanın soharıcı (yağ-soğan-nane karışımı) ekilir. Bu karışım, ayrı bir tavada yağın içinde küçük doğranmış bir baş soğan pembeleştikten sonra bir yemek kaşığı kuru nane ilavesiyle hazırlanır. Soharıcın çorba üzerinde durması için, ekilmeden önce soharıç tavasına biraz soğuk su konur.

 

Malzemeler

1 Su Bardağı Yarma

1 Su Bardağı ince doğranmış Pancar Yaprağı (Pazı Yaprağı)

4 Su Bardağı Yoğurt

1 Çorba Kaşığı Un

3 lt. Su

Yeterince Tuz

Soharıç (Yağ - Soğan - Nane)

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Yemek Kaşığı Kuru Nane

Not: Çorbanın,  pancar yaprakları konulmadan yapılanına Ayran Çorbası veya Yoğurt Çorbası da denir.




Peskütan Çorbası

Akşamdan ıslatılmış yarma ve mercimek sabahleyin pişirilir. İçine birkaç tane kemikli kıyma konulur. (Kemikli kıyma; kıymalık, yani kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilen kıyma.) Peskütan soğuk su ile karıştırılıp ayran kıvamına getirilir. (Peskütan, yoğurdun pişirilmesiyle hazırlanır.)  Soğuk su ile özelenen peskütan ilâve edilir,  kararı kadar su ve tuz konulup pişirilir. Taşmaması için de sık sık karıştırılır. Yüzüne çorbanın soharıcı ekilir. Bu karışım, ayrı bir tavada ısıtılan yağın içinde küçük doğranmış bir baş soğan pembeleştikten sonra kuru nane ilavesiyle hazırlanır.

 

Malzemeler

1 Su Bardağı Yarma

½ Su Bardağı Mercimek

1 Su Bardağı Peskütan

 3-4 Adet Kemikli Kıyma (Veya et suyu)

3 lt. Su

Yeterince Tuz

Soharıç (Yağ -Soğan-Nane)

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Yemek Kaşığı Kuru Nane

1 Küçük Soğan




Sübürâ

Sübürâ; su ve börek sözcüklerinden oluşmuştur. Su ve un ile tuz konularak hamur yoğrulur, yumak (beze) alınır. 2 mm kalınlığında yufka açılır ve küçük kareler halinde (tavla zarı büyüklüğünde) kesilir. (Kesilmiş hamurlar önceden hazırlanarak kurutulur gerektiğinde de kullanılır). Tencerede kaynayan suya sübürâ hamurları atılır, pişirilir, tuzu konulur. Ayrı bir yerde sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Pişen hamurun üzerinden sıcak suyu biraz akıtılır ve az olarak soğuk su ilave edilerek, koyu çorba kıvamında olması sağlanır. Sarımsaklı yoğurdu katılır, kızdırılmış tereyağına kırmızıbiber katılarak üzerine ekilir. Arzuya göre üzerine yağda kavrulmuş kıyma konulduğu gibi köylerde tereyağında pişirilmiş yumurta da konulabilir.

Malzemeler

1 Su Bardağı Sübürâ Hamuru

2 Su Bardağı Yoğurt

2 lt. Su

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

3 Yemek Kaşığı Kavrulmuş Kıyma (Arzuya göre)

2 Diş Sarımsak

1 Tatlı Kaşığı Kırmızıbiber






Kelecoş

Keş ezilerek su ile karıştırılır ve koyu bir ayran kıvamına getirilir. Yarım ay şeklinde doğranan soğanlar sadeyağda kavurma ile birlikte kavrulur ve pembeleştirilir. Üzerine ayran haline getirilen keş ilave edilip karıştırılarak pişirilir. Bu karışıma dövülmüş sarımsak eklenir.  Kuru ekmekler fırında iyice gevretilir bir sahana alınır ve üzerine hazırlanan kelecoş ekmekleri ıslatacak kadar dökülür. Hepsinin üzerine dövülmüş ceviz ekilir. Lezzetli yemeklerden birisidir. Peskütanla da hazırlanabilir. 

 

Malzemeler

3 baş kuru soğan

400 gram kışlık kavurma

50 gram sadeyağ

250 gram keş

Kuru Ekmek

2 diş sarımsak

Kelecoş Çorbası.JPG