Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ARKEOLOJİ MÜZESİ


FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ


    Sivas, Merkez, Yüceyurt Mahallesi, Rahmi Günay Caddesi üzerinde bulunan, “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescilli Eski Sanat Okulu Binası, 1896–1899 yıllarında, Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından Sanayi-i Mektebi olarak yaptırılmıştır. 1911 yılında, Sivas Valisi Muammer Bey tarafından Sanat Okulu Halıcılık Mektebinin karşısına fabrikalara ara teknik elaman yetiştirmek amacıyla Demircilik ve Marangozluk atölyesi olarak açılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında faaliyetini sürdüren Eski Sanat Okulu, yeni inşa edilen Endüstri Meslek Lisesi’nin yeterli olması nedeniyle, son yıllarda bir süre atıl durumda kalmıştır. Yapının onarım çalışmalarına 2005 yılında Sivas Valiliği İl Özel İdaresince başlanılarak 2007 yılında tamamlanmış, Kültür ve Turizm Bakanlığınca teşhir ve tanzimi düzenlenerek 29.04.2009 tarihinde Sivas Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Tek kat olarak düzenlenen Arkeoloji Salonunda kronolojik sergi düzeni izlenmiştir.

ARKEOLOJİK BULUNTULAR BÖLÜMÜ: Bu bölümde Sivas Haliminhanı-Haymanlı Kazısında bulunan M.Ö.9. milyon yıl öncesine ait fosil kalıntıları, Kalkolitik Çağ’dan itibaren Erken Tunç Çağı, Altınyayla Kuşaklı- Sarissa  Antik Kenti, Yıldızeli Kayalıpınar (Samuha) Antik Kenti, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi ünik eserleri, pişmiş toprak kapları, değişik form ve özellikte günlük kullanım eşyaları, madeni ve tıbbi aletler, dinsel (ritüel) kaplar, Hitit Dönemi tabletleri, mühür ve mühür baskıları, ziynet eşyaları vb. küçük arkeolojik buluntuları teşhir edilmektedir.

ALTIN ESERLER BÖLÜMÜ: Altın eserler vitrininde  Urartu, Roma ve Bizans Dönemi süs ve ziynet eşyaları sergilenmektedir.

TAŞ ESERLER BÖLÜMÜ: Taş eserler bölümü, Sivas ve çevresinde yaşamış medeniyetlerin ölü kültünü yansıtmakla birlikte Hitit Dönemine ait hiyeroglifiyle yazılmış kitabeler, Tanrıça kabartması (Ortostat), aslan heykelleri ile Roma Dönemi Lahitler, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar sandukaları ve mezar kitabeleri, Sivas’ın tarihi yapılarına ait kitabeler teşhiri oluşturmaktadır.

Ayrıca Müze teşhirinde yer alan ve 1916 yılında Sivas’ın Hafik İlçesinde Vali Muammer Bey tarafından dönemin ustalarına yaptırılan Osman Bey Büstü ise Osmanlı Dönemi’nin ilk anıt heykel örneğidir.

SİKKE VE CAM ESERLER BÖLÜMÜ: Cam eserler bölümünde  Helenistik,Roma ve Bizans  dönemi koku kapları, gözyaşı şişeleri, günlük kullanım eşyaları, unguanteriumlar, amforiskoslar ile birlikte farklı dönemlere ait altın, gümüş ve bronz malzemeden yapılmış Grek, Helenistik, Roma, Bizans, Orta Avrupa, İslami Dönem sikkeleri ve  İlhanlı Dönemine ait 279 adet gümüş sikkeden oluşan Yıldızeli Bayat Köyü Definesi sergilenmektedir.

Müze teşhir salonunda sergilenen Sivas Gürün Tepecik Köyünden bir ahırın tabanında bulunan ve kurtarma kazısı yapılarak Müzemize kazandırılan Roma Dönemi Gürün Tepecik Mozaiği Sivas’ta görülen ilk ve tek örnek olması açısından ayrıca önem taşımaktadır.

BAHÇE: Müzemiz bahçe teşhirinde tarihi yapılara aitmimari parçalar, Roma dönemine ait Likya Tipi Lahitler, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait mezar sandukaları ve mezar kitabeleri ile birlikte Sivas’ın tarihi yapılarına ait kitabeler sergilenmektedir.


ARKEOLOJİ MÜZESİ İLETİŞİM

(0346) 221 04 46

(0346) 224 40 67

sivasmuzesi@kultur.gov.tr

YÜCEYURT MAHALLESİ RAHMİ GÜNAY CADDESİ ARKEOLOJİ MÜZESİ SİVAS