Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ÇAYGÖREN TÜMÜLÜSÜ 1-2 VE YERLEŞİMİ

Çaygören Köyünün yaklaşık 1,5 km kuzeydoğusunda, Emre Köyünün 6 km güneyinde, doğusunda Eşek Pınarı, batısında Karaarpa Deresi bulunan yerleşimde sürülü tarla içerisinde, toprak rengi ve yükseltisiyle Tümülüs izlenimi veren kalıntı görülmektedir. Yapılan kaçak kazılarla moloz taş malzemenin açığa çıkarıldığı görülmüş olup yaklaşık çapı 8 metre olan tümülüsün mezar odasına da ulaşılamadığı düşünülmektedir. Tümülüsün hemen 8 metre kuzeybatısında yine çapı yaklaşık 13 metre olan çok önceki yıllarda kazılarak yok edildiği düşünülen ve şu anda çukur halinde bulunan kalıntı izi görülmektedir.
İkinci Tümülüs ilk tümülüsün 20 metre kuzeyinde yer almaktadır. Tümülüs üzerinde açılan kaçak kazı çukuru içerisinde ve çukurdan çıkarılan hafriyatta moloz taş malzeme ile birlikte XOsmanlı Dönemlerine tarihlenen profil vermeyen seramik malzeme bulunmuştur.
Yaklaşık 700 m2 alan üzerinde yaptığımız incelemede, Geç Osmanlı Dönemine tarihlenebilecek su sistemine ait künk parçaları, az miktarda Eski Tunç Çağı ile Hitit ve Osmanlı Dönemi özelliği gösteren amorf seramik parçalarına ve yapı malzemesi olarak kullanıldığı düşünülen traverten mermer taşlara rastlanılmıştır.